Winkelwagen

Moswand maken, de ultieme handleiding

Moswand maken of toch een moswand laten maken? Een moswand in huis wint de laatste jaren steeds meer aan polulariteit. Het is namelijk een echte eyecatcher in je huis of kantoorruimte! In dit blog geven wij jou inzicht in de prijs om een moswand te laten maken en handige tips om zelf zo’n mooie groene muur in huis te maken. Met een groene wand in huis haal je het gevoel van de natuur helemaal naar binnen. Een mosmuur kun je ook toepassen op een mosschilderij of mospaneel. Met wat creativiteit kun je de mooiste moscreaties maken! Denk bijvoorbeeld aan mos om een zuil in je huis. Lees verder hoe je zelf een moswand maakt en bestel direct je mos voor jouw project op onze webshop.

Moswand

Soorten mos om zelf je moswand te maken

Welke soorten mos kun je het beste toepassen voor je doe-het-zelf moswand? Bedenk hierbij eerst of je voor een rustige groene wand in één kleur kiest, of een levendig project met verschillende soorten mos. Voor een mosmuur kun je verschillende soorten bewerkt mos gebruiken. Dit is geprepareerd en gedroogd mos, wat is bewerkt met een verf op waterbasis. Hierdoor is het mos niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Bewerkt mos heeft geen onderhoud nodig, zoals water geven. Het mos is dus niet levend, maar voelt als echt en flexibel aan. En zo ziet het er ook uit! Veelgebruikt mos om een DIY-moswand te maken is rendiermos, ijslands mos en bolmos. Voor een levendige groene wand kun je deze soorten ook combineren, net als verschillende kleuren. Hiermee kun je zelfs patronen maken in je mosmuur of een mosschilderij maken! Het mos is alleen te gebruiken om een moswand binnen te maken.

Moswand maken van rendiermos

Rendiermos is ideaal voor een moswand of mosmuur. Voor een moswand van rendiermos heb je ongeveer 4 tot 8 kg per vierkante meter nodig, afhankelijk van hoe ‘kieskeurig’ je bent met welke plukjes mos je op de muur plakt. Op onze webshop kun je online meerdere kleuren, waaronder donkergroen, lentegroen, lime groen of woudgroen rendiermos kopen.

Mosmuur maken van bolmos of kussentjesmos

Bolmos is ook ideaal voor een moswand. Het mos wordt ook wel kussentjesmos of bolletjesmos genoemd. Voor een mos muur van bolmos heb je ongeveer 5 kistjes per vierkante meter nodig. Op onze webshop kun je online meerdere kleuren bolmos kopen. Ook makkelijk te combineren met rendiermos in een mosmuur!

Moswand van kunststof mospanelen

Een moswand of groene wand van kunstplanten kan je natuurlijk ook maken van kunstmos mospanelen. Naast mospanelen zijn deze beschikbaar in diverse soorten, waarmee je je ideale groene plantenwand kunt maken. De kunststof mospanelen en plantenwanden zijn geschikt voor zowel binnen als buiten en hebben geen onderhoud nodig.

Stappenplan voor je eigen moswand of mosmuur

Je bent overtuigd en gaat zelf aan de slag met mos? Nu heb je alleen nog de juiste materialen nodig, een handleiding en wat creativiteit! Bekijk hieronder de stap-voor-stap handleiding om zelf een moswand of mosmuur te maken.

  1. Allereerst zorg je voor je benodigdheden. Voor je moswand gebruik je de (een combinatie van) bewerkt rendiermos of bolmos zoals eerder aangegeven. Ga uit van ongeveer 4 tot 8 kilogram rendiermos per vierkante meter. Met 4 kilo kun je een vierkante meter doen als je niet te kieskeurig bent. Wil je echt de mooiste mosplukjes uitzoeken bestel dan 8 kilogram per meter. Van bolmos heb je 5 kratjes per vierkante meter nodig. Een combinatie kan ook.
  2. Vervolgens heb je lijm nodig om het mos op je muur of bijvoorbeeld een houten plaat te lijmen. Op een plaat hout kan je witte houtlijm gebruiken, maar wij adviseren een contactlijm zoals Bison contactlijm (gel). Breng de lijm op zowel een pluk mos als de muur aan en laat even drogen tot het plakkerig wordt, voor het je mos op de muur lijmt. Tip: een lijmpistool gebruiken kan ook en werkt het snelst!
  3. Kies een plaats voor je moswand. Let op dat ook bewerkt mos kan verkleuren als er bijvoorbeeld veel zonlicht op schijnt. Kies dus voor een plek in de schaduw of niet direct in het zonlicht. Mos houdt ook van vochtige plekken, dus plaats hem niet direct boven een verwarming of direct op je vloerverwarming.
  4. Begin in een hoek en breng een laag lijm aan op de gewenste harde ondergrond. Begin met een klein stuk, omdat de lijm anders te snel opdroogt. Indien je de moswand of mosmuur op een losse plaat maakt, leg deze dan horizontaal.
  5. Scheur het mos af op de gewenste dikte en controleer hierbij meteen de plukjes mos op takjes en andere oneffenheden die je eruit haalt.
  6. Breng de plukjes mos vanuit de hoek waar je bent gestart aan, en werk van hieruit verder. Zorg dat je de plukken mos dicht tegen elkaar plakt, zodat de ondergrond niet meer zichtbaar is.
  7. Indien je een losse plaat gebruikt, leg je als je klaar bent idealiter nog een plaat met gewicht bovenop de beplakte plaat om het mos aan te drukken en laat je het een nacht drogen.
  8. Een moswand maken is een leuke klus voor in het weekend. Je bent namelijk zo een dag bezig met 2 vierkante meter. Zorg dus dat je voldoende tijd plant om je groene project af te maken!

Genoeg over Moswand gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!