Winkelwagen

Mini hortensia of dwerghortensia’s zijn tegenwoordig erg populair. Slechts een paar soorten blijven een stuk kleiner dan de gemiddelde hortensia. Doordat deze hortensia’s klein zijn, zijn ze geschikt voor ieder type tuin en ideaal in een pot op terras of balkon.

Decorum Hydrangea Bol Rood in Rattan mand hortensia bij plantena.nl

De kenmerken van Mini-Hortensia’s

Hortensia’s zijn snelgroeiende planten. Planten worden tijdens de bloeiperiode vaak als compacte plant gekocht, maar groeien snel uit tot grote trossen. Gelukkig zijn er ook klein gekweekte soorten die heel klein zullen blijven. De bekendste hortensia is de landbouwhortensia, of Hydrangea macrophylla (=grootbladige). Ook van deze boerenhortensia zijn diverse compacte mini uitvoeringen verkrijgbaar.

Naast deze kleine hortensia is er ook Hydrangea macrophylla ‘Tovelit’ die ook roze bloeit. Alle Mini Hortensia’s bloeien op tweejarig hout; In de herfst vormen ze knoppen die het volgende jaar groeien en bloeien van juni tot september.

De hoogte van een volwassen plant is ongeveer 50 à 60 cm; deze compacte maat past in ieder minituintje en natuurlijk ook op het balkon of terras. Boerenhortensia’s staan bij graag in de (half)schaduw in een vochtige maar wel waterdoorlatende, zurige grond.

Hoe plant u Mini-Hortensia’s?

Minihortensia’s verdragen de felle middagzon niet; dan worden de bladeren gestoomd. De beste plek is in (half)schaduw, in lichtzure, voedselrijke, vochthoudende grond. Wanneer er meer tuinplanten bij elkaar worden geplaatst, adviseert Tuinplantenwinkel.nl om vijf tuinplanten per vierkante meter te planten. Zorg voor het planten voor een goede bodemdoorlatendheid; er mogen geen harde lagen in zitten. Graaf dan een gat dat net iets groter is dan de kluit. Voeg wat tuinturf toe aan de put.

Dompel de tuinplant onder in de pot en kort in een emmer water. Haal vervolgens de plant uit de pot en plaats deze in het gat. Vul de ruimte in het gat met de omringende aarde en druk je voet stevig tegen de grond. Eindelijk water; Bij droog weer de eerste weken regelmatig water geven.

Hoe moet u Mini-Hortensia’s  snoeien en onderhouden?

Alle Mini Hortensia’s bloeien op oud, twee jaar oud hout. Nieuw gevormde scheuten van het voorgaande jaar hebben knoppen ontwikkeld die een bloemige gloed in uw tuin zullen brengen. Bij het snoeien van een tuinplant dient hiermee rekening te worden gehouden. Oude, versleten bloemen kunnen aan het einde van de winter worden afgeknipt.

Knip vervolgens de oude en gedroogde takken ook tot op de grond af, zodat de landbouwhortensia een verjongende behandeling krijgt en zijn mooie compacte vorm behoudt. Bij de Mini Hydrangea kan deze snoei vaak tot een minimum worden beperkt. Bij zware voorjaarsvorst kunnen gevoelige nieuwe bladknoppen bevriezen, waardoor de tuinplant dit jaar minder bloeit. U kunt dit voorkomen door de hortensia’s tijdig af te dekken met oude dekens of een speciaal vlies.

Blauwkleur bij mini hortensia’s

Bij roze en blauwe varianten kan de werkelijke kleur afwijken van de op het etiket aangegeven kleur. Dit komt doordat de bloemen soms van kleur veranderen door de eigenschappen van de grond. De zuurgraad en het ijzergehalte van de grond zijn belangrijk voor een goede blauwe kleur. Bij Tuinplantenwinkel.nl raden wij aan om blauwe hortensia’s altijd met tuinturf te planten; het verzuurt de grond. Daarnaast kunt u voor hortensia’s in het voor- en najaar planten voorzien van een aluin of blauwe kleur.

Genoeg over de hortensia gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!