Winkelwagen

Lichtbehoeftige kamerplanten

Een kamerplant de juiste hoeveelheid licht geven is belangrijk voor de gezondheid van de plant op de lange termijn. Zonlicht geeft planten energie en dat heeft iedere plant nodig om te groeien. Te weinig zonlicht houdt de groei tegen en door te veel zonlicht kunnen bladeren verschrompelen, verbranden of verwelken. Kijk dus goed naar de hoeveelheid licht in huis om zo de ideale plek voor jouw plant te vinden.

Hoe kies je nou de perfecte plek?

Of je nu in een huis woont met veel ramen of een flat waar nauwelijks zonlicht is, er is altijd wel een plant die geschikt is voor jouw situatie. De lichtbehoefte van kamerplanten is namelijk verschillend. Bekijk onze kamerplanten. In dit bericht vertellen we jou meer over de verschillende lichtniveaus.

Direct zonlicht

Direct zonlicht is het felste licht en dat vind je voor een raam dat elke dag meer dan 12 uur direct zonlicht vangt.  Er zijn niet veel planten die tegen dit felle licht kunnen, maar dit geldt vooral in de zomer. In de winter wanneer het licht zwakker is, staan sommige planten hier juist graag.

Wanneer je een kamerplant binnen op een plek zet voor een raam met zon op het zuiden, kan het blad ervan verbranden. Wil je jouw plant toch op een zonnige plek zetten, verplaats hem dan geleidelijk naar de uiteindelijke positie zodat hij rustig aan het directe zonlicht kan wennen en zodat die niet kapot gaat.

Gefilterd zonlicht

Gefilterd zonlicht is het licht dicht bij een raam dat ongeveer de helft van de dag zon ontvangt. Het kan ook het lichtniveau zijn in een zonnigere kamer achter gordijnen of kunstplantjes. Dit is een goede plek voor planten die een lichte plek nodig hebben, maar niet in de volle zon kunnen staan.

Kamerplanten die graag op een lichte plek staan zijn:

Ficus, Yucca en Beaucarnea

Planten

Lichte schaduw

Lichte schaduw is het lichtniveau met minder direct zonlicht en van een raam vandaan in een kamer waar ongeveer de helft van de dag de zon naar binnen schijnt. Dit is gemiddeld 2 à 3 meter van een raam of direct voor een raam op het noorden. Dit kan ook een kamer zijn waar niet direct zonlicht schijnt of in een hoek van een zonnige kamer. Met name kamerplanten met grote bladeren houden van een plek in lichte schaduw.

Leestip: Hoe kan je je planten het beste verzorgen.

Schaduw

Met schaduw wordt een plek bedoeld met een lage lichtintensiteit. Denk hierbij aan een plek zo’n 3 meter van een raam vandaan. Of een plek op het noorden. Het gaat er vooral om dat de plant niet meer dan 3 uur per dag direct zonlicht vangt

Heb je weinig licht in huis en planten die te weinig zonlicht vangen? Lees hieronder wat je kan doen.

  • Maak de bladeren van jouw kamerplant regelmatig schoon. Wanneer je iedere week het stof van de bladeren haalt met een zachte en vochtige doek, kan het blad meer zonlicht vangen.
  • Draai om de paar dagen je plant met 90 graden. Op deze manier krijgt iedere kant evenveel licht, ongeacht het lichtniveau in de ruimte. Zo voorkom je ook dat jouw plant uit vorm raakt.  
  • Hou de lichtvariatie in de gaten tussen de seizoenen door. Het licht is in de zomer sterker dan in de winter wanneer de dagen korter zijn. Je kan planten in de winter rustig wat dichter bij het raam zetten. Andersom is het verstandig om ’s zomers planten juist weer verder van het raam te zetten.

Wanneer je in de winter te weinig licht hebt in je woonkamer, kan je ook kunstlicht gebruiken. Deze lampen bootsen de stralen van de zon na. Vraag wel vooraf advies aan de leverancier, niet iedere lamp geeft voldoende licht af.

Lees ook dit bericht over planten.