Winkelwagen

Kleinfruit in je tuin

Kleinfruit, zelfgekweekte bessen, bramen, frambozen, kiwi’s en druiven. Heerlijk op een beschuit of bij een nagerecht; uit uw eigen tuin smaakt dat allemaal toch iets beter!

Duo Aalbes Jonkheer van Tets (Kleinfruit)

Wat zijn de kenmerken van klein fruit?

Klein fruit is een groep van fruit planten en heesters zoals bessen, bramen en frambozen. De struiken zijn kleiner dan fruitbomen en zijn vaak goed te begeleiden tegen een muur of schutting. Fruitplanten zijn liefhebbers van warmte en zon, die samen zorgen voor een goede rijping van het fruit.

Veel fruitplanten komen van nature voor in bosranden. Een plaats in de halfschaduw is in veel gevallen ook voldoende. Het hoeft dan niet de hele dag zonnig te zijn, maar bij voorkeur wel de gehele ochtend of middag. De zon zorgt ervoor dat de vruchten kunnen afrijpen een hoger suikergehalte krijgen en dus meer smaak hebben!

Vaak wordt de grootte van sommige fruitplanten uit de groep ‘kleinfruit’ onderschat. Een bramen- of frambozenplant kan gemakkelijk een hoogte bereiken van twee meter. Vaak worden de planten geleid tegen een frame of aan een schutting. Datzelfde geldt ook voor klimmende planten zoals de kiwi. Bessenstruiken zoals aalbessen, kruisbessen en blauwe bessen zijn houtiger en behoeven geen steun. De grootte van de meeste bessenstruiken kunt u zelf in de hand houden. Doorgaans zijn de struiken tussen de een en twee meter hoog.


Op Plantena.nl vind u een steeds groter assortiment fruitplanten. Heel belangrijk zijn de rassen. Iedere fruitsoort kent veel ondersoorten die rassen of variëteiten worden genoemd. De rassen verschillen bijvoorbeeld in opbrengst, oogsttijd of groeiwijze. Bij Frambozen bestaan er zomerdragende en herfstdragende rassen.

Hoe plant u kleinfruit?

Als u van ons de fruitplant ontvangt zit deze in een pot. Soms zijn de takken samengebonden. Deze kunt u dan losmaken. De fruitplant houdt zijn hele leven van lucht en licht. Wanneer u dit allemaal heeft gecontroleerd kunt u beginnen met het planten.

Maak de grond los met een schop. De grond moet goed doorlatend zijn. Geen vaste lagen, want dan kunnen de wortels niet goed in de grond doordringen en raakt de plant gestrest. Zorg daarna voor een voedzame bodem, werk aanplantaarde goed door de bovenlaag of meng deze met de bestaande grond in het plantgat. Voeg bij bosbessen en frambozen ook turf toe in het plantgat. Deze fruitplanten houden van een zure bodem.

Het is aan te raden de plant, pot en alles in een emmer water te dompelen; de haarwortels worden vochtig en zuigen vol met water. Dit bevordert de groei van de plant. Verwijder voor het planten altijd de pot van de kluit; als de pot er niet goed uitkomt, knijp dan meerdere keren in de zijkanten van de pot; verwijder de wortels die door de gaten eronder groeien en raak de bodem van de pot.

Niet dieper planten dan de kluit hoog is; de stelregel is: twee vingerdiktes grond mag nog op de bovenste wortels komen. Na het planten de grond goed aandrukken met je voet en de struik de eerste weken goed sproeien als het droog weer is.

Wat voor onderhoud heeft klein fruit nodig?

Het eerste jaar heeft de plant nodig om flink wortel te zetten en uit te groeien. In het tweede jaar is het snoeien belangrijk om de planten in de groei te remmen. Zorg bij het snoeien voor een open structuur van de plant, zodat licht lucht en zon overal goed bij kunnen en uw fruit zo goed kan rijpen.

Voor frambozen en bramen gelden meer gedetailleerde snoeiregels. Deze twee vruchten dragen vrucht op meerjarig hout. Een jaar na de dracht kun je deze twijgen weer tot op de grond afknippen. Elk voorjaar ontwikkelen zich nieuwe scheuten. De scheuten hebben nog geen zijtakken en zijn daardoor goed te herkennen. Bij frambozen hebben nieuwe scheuten ook een groene kleur. Meerjarige vruchtbare scheuten zijn bruin van kleur.

Genoeg over kleinfruit gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!