Winkelwagen

Je eigen kamerplanten?

Wil je meer planten in huis of tuin hebben? Dan kan je natuurlijk nieuwe kamerplanten kopen, maar je kan ook bestaande planten stekken.

Leuke kamerplanten voor bij jou in huis

Wil je planten stekken? Dan kan je dit het beste in het voorjaar en zomer doen. Dit is de groeiperiode van kamerplanten waardoor jouw stekjes de meeste kans hebben om op te groeien tot volwassen planten. Er zijn verschillende manieren om kamerplanten te stekken. Je leest hieronder de meest gebruikte manieren.

1# Vermeerderen met stengelstekken
Een van de makkelijkste manieren om nieuwe planten te krijgen, is het vermeerderen met stengelstekken. Op deze manier kan je bijvoorbeeld de Yucca of Dracaena stekken. 
1.    Kies een gezonde plant uit en snijd met een scherp mes een stengel van zo’n 10 cm, net onder een bladoksel, af.
2.    Verwijder de onderste bladeren van de stek.
3.    Vul een plastic pot met stekgrond en maak een gat van zo’n 3 cm in de grond. Zet het stekje in de grond en druk de grond rondom het stekje stevig aan.
4.    Zet de pot op een lichte en warme plek, maar niet in de volle zon. Houd de grond licht vochtig. 

Jouw stekje gaat nu vanzelf wortels maken. Zodra er nieuwe scheuten verschijnen, verplant je jouw stekje naar een kleine pot met universele potgrond. 

2# Vermeerderen met bladstekken
Wil je een plant stekken die geen stengels heeft, zoals bijvoorbeeld de Begonia of een vetplantje? Ook dat kan, al klinkt het misschien nu nog onwaarschijnlijk. We leggen je hieronder uit welke stappen je hiervoor moet nemen. 
1.    Kies een volgroeide plant uit met grote bladeren. Geef de plant voordat je gaat stekken eerst ruim voldoende water. Wacht 30 minuten en vul ondertussen een plastic pot met stekgrond. Druk de grond goed aan om eventuele luchtgaten te verwijderen.
2.    Kies een groot blad uit en verwijder het blad met een scherp mes bij de voet van de stengel. 
3.    Druk het blad in de grond en zorg ervoor dat het blad rechtop komt te staan. 
4.    Zet de pot op een lichte en warme plek, maar niet in de volle zon. Houd de grond licht vochtig. 

Na zo’n 6 tot 8 weken komen er nieuwe bladeren en zijn er wortels ontstaan. Je kan het stekje nu voorzichtig uit de pot halen. Dit gaat bijvoorbeeld heel goed met een eetlepel. Zet het stekje vervolgens in een pot met universele potgrond.

3# Stekken op water 
Begin je voor het eerst met stekken? Dan is stekken op water ideaal. Niet alleen leuk voor beginners, maar ook leuk en leerzaam voor kinderen. Er zijn veel kamerplanten die je op deze manier kan stekken, zoals bijvoorbeeld de Anthurium, de Clusia en de Philodendron.
1.    Kies een gezonde plant uit en verwijder een stengel bij de voet met een mes of snoeischaar. Als er bladeren onderaan de stengel zitten, moet je deze eerst verwijderen. 
2.    Zet de stengel in een glas. Zorg hierbij dat de bladeren niet in het water komen. Het blad kan op de rand van het glas rusten. Is het blad te klein hiervoor? Maak dan gebruik van een saté- of cocktailprikker. Leg deze horizontaal op het glaasje zodat de bladeren hierop kunnen leunen. 
3.    Zodra er wortels groeien, kan je het stekje in een potje doen met universele potgrond. 
4.    Zet de pot op een lichte en warme plek, maar niet in de volle zon. Houd de grond licht vochtig. 

4# Vermeerderen door delen 
Sommige planten zijn makkelijk te stekken door ze simpelweg te delen bij de wortels. Dit kan bijvoorbeeld prima met de Spathiphyllum (Lepelplant) wanneer hij nieuwe scheuten heeft.
1.    Geef de plant die je wilt delen vooraf voldoende water. Wacht 30 mintuten en haal de plant uit de pot. 
2.    Trek voorzichtig de nieuw scheut van de moederplant af. Zorg ervoor dat beide delen wortels hebben. 
3.    Vul de potten met potgrond en zet in iedere pot een plant. 
4.    Zet de potten op een lichte en warme plek, maar niet in de volle zon. Houd de grond licht vochtig. 

5# Vermeerderen door luchtwortels 
Verder kan je ook nog planten stekken via luchtwortels. Dit zijn de kleine bobbeltjes die je bijvoorbeeld op de stam van de Monstera tegenkomt. 
1.    Snijd een stuk van de stam af, inclusief blad en luchtwortel
2.    Zet de stengel in een vaasje water en zorg ook hierbij dat het blad niet in het water komt. 
3.    Na verloop van tijd komen er wortels en kan je jouw stek in een potje zetten met universele potgrond. 

Verder kan je sommige planten ook prima stekken wanneer ze uitlopers hebben. Je verwijdert de uitloper van de moederplant, deze leeft gewoon verder, en zet de uitloper in een glas water. Zodra er genoeg wortels zijn, kan jouw nieuwe plantje weer in een pot met potgrond.

Wat heb je nodig om te stekken?
Krijg je na het lezen van dit artikel zin om planten te gaan stekken? Zorg dan dat je de volgenden spullen bij de hand hebt:

  • Scherpe en schone schaar of mes
  • Glas of vaasje met water
  • Potje met verse aarde

Tot slot:
Kortom, het is vrij makkelijk om kamerplanten te stekken en met een beetje geduld, staat straks je hele huis vol met nieuwe plantjes.

Genoeg over kamerplanten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!