Hoe moet je een olijfboom snoeien?

De olijfboom is een echte mediterrane aanwinst voor je tuin. Een olijfboom moet echter wel gesnoeid worden om hem mooi te houden. Je kunt een olijfboom bijna niet verkeerd snoeien, maar met onze tips lukt het je al helemaal om het zelf te doen. Voor de olijfboom geldt: snoeien = groeien!​

Hoe kun je het beste je olijfboom snoeien?

De olijfboom is een echte mediterrane aanwinst voor je tuin. Een olijfboom moet echter wel gesnoeid worden om hem mooi te houden. Je kunt een olijfboom bijna niet verkeerd snoeien, maar met onze tips lukt het je al helemaal om het zelf te doen. Voor de olijfboom geldt: snoeien = groeien!

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Het snoeien van uw olijfboom is essentieel om zijn schoonheid en vorm te behouden. Als je olijfbomen koopt, hebben ze meestal de vorm van een wilg. Er zit een bol met veel knoppen op de stam en je wilt deze bol controleren en verse bladeren laten groeien. Als de olijfboom blijft groeien, worden de lange takken aan de basis kaal, wat zeker geen mooi gezicht is. Door te snoeien krijg je een mooie volle bol. Ook hebben de binnentakken lucht en licht nodig om te groeien, dus de takken die in de weg zitten zul je moeten terugsnoeien. Olijfbomen staan ​​niet bekend om hun snelle groei, maar hier geldt wel: snoeien om het te laten groeien. Ook al knip je de hele olijfboom kaal, na een paar weken of maanden heb je weer prachtige olijfbomen vol met bladeren.

Hoe vaak en wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Een olijfboom snoei je maar één keer per jaar, net na de winter dit doe je in maart of in april. De olijfboom is dan kaal: wel zo makkelijk bij het snoeien, je ziet precies wat je moet gaan snoeien. Vanaf april gaat je olijfboom weer groeien, waardoor je weer snel een boom hebt. Eventueel kun je in de zomer lange scheuten afknippen maar doe dit alleen als je olijf hard uit model groeit. Snoei niet meer na augustus, laat je olijf na augustus lekker met rust tot het voorjaar.

Hoe moet je een olijfboom snoeien?

Als je een olijfboom zou gaan snoeien, zou je beginnen met dode takken. Knip ze allemaal eraf.

Na de dode takken zijn de horizontaal naar binnen gerichte takken aan de beurt. Door deze af te knippen houdt u de kern van de olijfboom luchtig en kan het zonlicht tot diep in de bol doordringen.

Nu is het de beurt aan de verticale tak. Verkort lange, rechtopstaande scheuten. Hier moet je op oog en smaak trimmen. Vergeet niet dat je een mooie bol wilt behouden en laat zoveel mogelijk horizontale takken over om een ​​karakteristieke vorm te geven. Kort de kroon ongeveer één keer in, maar wees niet bang om te veel te snoeien: meer snoeien betekent dat de olijfboom sneller groeit! Als laatste kun je eventuele takken van de stam afknippen. Die stam wordt met de jaren mooier en die wil je niet ontsieren door er takken op te laten groeien.

Deel dit artikel: