Wat is de juiste kamerplant?

Hoe kies je de juiste kamerplant uit? Met het grootste assortiment van Nederland is het lastig om bij Plantena tot een keuze te komen, dit blog help je goed op weg.
Wat is de juiste kamerplant?

Hoe kies je de juiste kamerplant?

Hoe kies je de juiste kamerplant uit? Met het grootste assortiment van Nederland is het lastig om bij Plantena tot een keuze te komen, dit blog help je goed op weg. Als je wordt overweldigd door al het aanbod dat er te vinden is. Misschien denk je dan bij het zien van alle planten wel: ‘Welke plant past nou echt bij mij?’, of word je per direct verliefd op een bepaalde plant. Hoe kies je uit al dat groens de perfecte plant voor jou en jouw huis?

De juiste kamerplant voor de juiste plek

Een goede plek in je huis is, samen met water geven, het recept voor gelukkige planten. Zet je een varen of een andere plant in de volle zon? Dan heb je kans dat het blad gaat verbanden. En een cactus in de volle schaduw zal niet gelukkig worden. De eerste stap bij het uitkiezen van een plant is dus: bedenken op welke plek hij komt te staan. Maar waar moet je dan op letten?

Heb je tocht?

Geen enkele plant in ons assortiment staat graag op de tocht. Daarnaast is het de vraag hoeveel zonlicht er op jouw ideale plek terecht komt. Heb je een plek voor het raam op het zuiden, met veel direct zonlicht in de middag?

Kies dan voor stevige planten, zoals cactussen en vetplanten. Maar ook Yucca’s en Dracaena’s kunnen tegen veel zonlicht. Planten met een meer tropisch uiterlijk en een urban jungle gevoel die tegen de volle zon kunnen zijn de Strelitzia en de Bananenplant. Hierbij is het wel belangrijk dat je ze eerst even laat wennen aan de directe zon, door ze elke dag iets dichter bij het raam te zetten.

Schaduw of zon?

Veel tropische planten met grote bladeren, zoals de monstera, lepelplant en de alocasia, geven de voorkeur aan standplaatsen met indirect licht.

Ze staan ​​nooit in direct zonlicht of in de schaduw. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen, er kunnen brandwonden ontstaan ​​of de bladeren verkleuren van mooi groen naar geelachtig.

Sansevieria's of varens kun je het beste op echte schaduwplekken zetten. Als je een plek hebt waar helemaal geen zonlicht is, kies dan voor een mooie nepplant, want de echte gaan daar langzaam kapot. En dat willen we natuurlijk niet hebben.

Dus de juiste plek is heel belangrijk voor je plant.

Sommige planten zijn makkelijker te verzorgen dan andere

Ben je op zoek naar een grote kamerplant die een lege hoek helemaal kan vullen, of juist een kleine plant die in een kast past? Als je de perfecte plant voor dat plekje in huis hebt gevonden, is het misschien een goed idee om ook eens te kijken hoeveel verzorging je groene huisgenoot nodig heeft. Ben je punctueel en geef je je planten twee keer per week water?

Ga dan op zoek naar mooie tropische planten zoals de Alocasia, calathea's of varens. Ze houden er helemaal niet van om overgeslagen te worden en willen af ​​en toe besproeid worden met een plantenspuit. Ben jij iemand die je planten altijd teveel water geeft? Kies dan voor een lepelplant die in moerassen groeit en gewend is om lang met zijn voeten in het water te staan. Voor winterharde planten zoals yucca is één keer per week voldoende. Rhipsalis of cactussen hebben weinig verzorging nodig. Ideaal als je veel onderweg bent of vaak vergeet je planten water te geven.

Mijn juiste plant is aankomen, wat nu?

Als je plant thuis komt, zal hij zich eerst nog even aan moeten passen aan het klimaat en aan de plek. Meestal moet een plant een tijdje wennen aan de nieuwe omgeving, een andere hoeveelheid licht en luchtvochtigheid. Soms kan het zijn dat de blaadjes een dag zielig naar beneden hangen. Vaak herstelt dat vanzelf. Controleer wel even of je plant niet dorst heeft. Voel de grond, en dan niet alleen het bovenste laagje, maar ook wat dieper in de aarde, om na te gaan of je plant een slok water nodig heeft. Besproei eventueel de blaadjes met de plantenspuit en dan komt het helemaal goed met je groene huisgenoot.

Een samenvatting

Soms word je direct verliefd op een mooie plant, maar het is altijd goed om te controleren of die plant echt gelukkig wordt op de plek die je voor hem of haar in gedachte hebt. Door te controleren hoeveel licht en water een plant nodig heeft, kom je er snel achter of een plant bij jou gelukkig gaat worden. Is het een plek zonder tocht en komt er de juiste hoeveelheid licht voor de plant die jij op het oog hebt? Als je net aan je jungle avontuur begint kies je voor een stevigere en makkelijkere plant zoals de Pannenkoekplant (Pilea peperomioides) of de Clusia, als je het watergeven al onder de knie hebt kan je ook een Alocasia in huis halen.
Deel deze blog: