Hoe verzorg je je terrarium?

Een waar sprookjeswereld achter glas met verschillende plantjes en stukjes mos die de ruimte moeten gaan vullen. Terrariums spreken veel mensen aan. En het is een creatieve en redelijk makkelijke manier om plantjes te laten groeien. Maar als je een terrarium hebt gekocht, of zelf hebt gemaakt, moet je zo nu en dan nog wel onderhoud plegen aan je terrarium. Ook kunnen ze soms uit balans raken.​ Maar hoe verzorg je ze?

Hoe verzorg je je terrarium?

Een waar sprookjeswereld achter glas met verschillende plantjes en stukjes mos die de ruimte moeten gaan vullen. Terrariums spreken veel mensen aan. En het is een creatieve en redelijk makkelijke manier om plantjes te laten groeien. Maar als je een terrarium hebt gekocht, of zelf hebt gemaakt, moet je zo nu en dan nog wel onderhoud plegen aan je terrarium. Ook kunnen ze soms uit balans raken.

Een gesloten terrarium

Hoe werkt een terrarium eigenlijk? Want een helemaal afgesloten systeem waar planten in blijven leven klinkt bijna te magisch om waar te zijn. Maar het is toch echt zo. Eigenlijk creëer je een compleet nieuw ecosysteem, waar planten in moeten kunnen groeien. Er ontstaat een kringloop van het water dat in het terrarium zit. De planten nemen het op met hun wortels en verdampen het weer via hun blad. Hierdoor beslaat het glas van je terrarium zo nu en dan. Dit vocht sijpelt vervolgens weer naar beneden om zo weer bij de wortels terecht te kunnen komen.

Wil je een open of gesloten terrarium?

Als je terrarium in balans is, hoef je nog maar weinig onderhoud te plegen mits er een afgesloten terrarium is, dit kun je doen met bijvoorbeeld een kurk of deksel. Een open terrarium zul je wel regelmatig wat aandacht moeten geven. Omdat er vocht via de bovenkant uit komt door middel van vocht waardoor je zo nu en dan water moet geven. Het ligt aan de grootte van de opening van je terrarium en aan de soort planten die je erin hebt gezet hoe vaak je water moet geven. Cactussen en vetplanten kunnen een hele lange tijd droogstaan, terwijl andere plantjes elke week wel een slokje water kunnen gebruiken.

Heb je de juiste planten voor je terrarium gekozen?

Je kunt niet al je planten in gesloten terrariums houden. Het is er namelijk altijd vochtig. Het water blijft immers circuleren, verdampt en druppelt terug naar de aarde. Het is belangrijk om hiervoor de juiste planten te kiezen. Deze planten houden van vochtige omstandigheden en willen hun wortels niet uitdrogen. Denk aan de fittonia, calassis, varens en mossen. Als u vetplanten of cactussen in gesloten terrariums houdt, is de kans groot dat uw planten het na verloop van tijd niet goed doen. Door te vochtige omstandigheden kunnen deze planten schimmelen of rotten. Cactussen en vetplanten zijn goed voor open terraria, die je af en toe water moet geven.

Hoe hou je het in balans?

Het evenwicht dat in het gesloten terrarium ontstaat, wil je natuurlijk behouden. Verschillende factoren kunnen het beïnvloeden. Ten eerste kan het terrarium te veel of te weinig water hebben, zoals hieronder beschreven. Je wilt het gesloten terrarium ook ergens hebben staan ​​waar omstandigheden als temperatuur en licht zo stabiel mogelijk zijn. Plaats uw terrarium dus niet op de tocht of boven een verwarming. Natuurlijk is het temperatuurverschil tussen dag en nacht geen probleem, maar als het temperatuurverschil te groot is, raakt het systeem uit balans. Houd het terrarium ook uit direct zonlicht. Dit kan een aanzienlijke temperatuurstijging veroorzaken en je planten kunnen verbranden. Ideaal is een plek met veel indirect licht. Als uw terrarium eenmaal in balans is, kunt u het beter niet verplaatsen, omdat veranderingen in het licht ervoor kunnen zorgen dat het weer uit balans raakt.

Hoe verzorg je je terrarium?

Een afgesloten terrarium, bijvoorbeeld met een kurk, dop of deksel, vormt een uniek ecosysteem waar je bijna niks meer aan hoeft te doen als het in balans is. Een open terrarium zal wel regelmatig wat zorg nodig hebben. Hieruit verdampt vocht, waardoor je zo nu en dan water moet geven. Het ligt aan de grootte van de opening van je terrarium en aan de soort planten die je erin hebt gezet hoe vaak je water moet geven. Cactussen en vetplanten moeten een lange tijd droogstaan, terwijl andere plantjes elke week wel water kunnen gebruiken.

Wel of geen water geven?

Zorg in principe voor evenwicht in een gesloten terrarium, zodat u het niet hoeft te bewateren. Maar er is altijd een kans dat er vocht door de kurk kan ontsnappen en je terrarium te weinig vocht heeft. Dit is duidelijk te zien aan de kleur van de aarde. Naarmate het droogt, wordt de kleur steeds lichtbruiner. Nu hoeft de aarde niet de hele tijd helemaal donker te zijn, maar als het lichter wordt, is het handig om wat extra vocht te geven . Besproei de planten bijvoorbeeld met een plantenspuit of giet een klein beetje water in een glazen bak. Om dit te doen, kunt u de terrarium het beste iets schuin houden, zodat het water langs het glas naar beneden kan glijden. Sluit je terrarium weer en kijk of de balans weer normaal wordt. Zorg ervoor dat u slechts een klein beetje water per keer geeft, omdat het gemakkelijker is om opnieuw water te geven dan om overtollig water uit het terrarium te verwijderen.

Mijn terrarium heeft schimmel, hoe los ik dit op?

Soms verliest uw terrarium zijn evenwicht en dit kan voor problemen zorgen. Meestal zit er te veel water in het systeem. Actieve houtskool bevindt zich meestal op de bodem van het terrarium en helpt het vocht in het terrarium te zuiveren, maar het is niet gegarandeerd dat schimmelgroei wordt voorkomen. Door het vochtige klimaat van terrariums kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden en kunnen ze uw planten ernstig beschadigen. Dus als je beschimmelde planten in je terrarium ziet, probeer dan de geïnfecteerde bladeren te verwijderen zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Het helpt ook om de terrarium een tijdje open te laten staan ​​om een ​​beetje te drogen. Hierdoor droogt de schimmel ook uit. Ook voorkomt het schimmel op bladeren die van de plant vallen. Omdat dit zich verspreidt naar je planten, wil je het ook verwijderen.

Hoe snoei ik mijn terrarium?

Soms vinden planten het zo heerlijk in je terrarium dat ze helemaal vol groeien. Bladeren kleven aan het glas en proberen hun weg uit de kurk te vinden. Dit ziet er erg goed uit, maar kan soms ook overdreven zijn. Zeker als andere planten daardoor niet meer goed kunnen groeien. Wil je niet zo'n wild terrarium, maar een iets netter model, dan zul je je planten af ​​en toe moeten snoeien. Dit werkt beter voor terrariums met grotere openingen dan zeer smalle modellen. Pak een klein schaartje en knip je plant net boven de bladeren af. Met varens kun je overwoekerde bladeren volledig verwijderen. Zorg ervoor dat u niet te veel planten terugsnoeit, zodat ze nog gezond kunnen ontkiemen. Sluit na het snoeien uw terrarium weer af en kijk een tijdje of de balans weer normaal wordt. Met de juiste verzorging gaat je terrarium jarenlang mee. Misschien moet je een keer een plantje vervangen, of een beetje bijsnoeien, maar verder vragen ze maar weinig zorg. Een afgesloten terrarium is dus ideaal als je soms vergeet je planten water te geven of er liever naar kijkt dan dat je veel tijd in de verzorging moet stoppen.
Deel deze blog: