Winkelwagen

Het verzorgen van je kerstboom

Als je ook dit jaar weer een echte kerstboom wilt gaan kopen, wil je deze zo lang als mogelijk is mooi houden. Maar hoe doe je dat dan, een kerstboom verzorgen? En wat als je een kerstboom met kluit koopt, hoe zorg je er dan voor dat je de kerstboom volgend jaar nog een keer kunt gebruiken? In dit blog helpen wij jou daarbij!

kerstboom

Laat de kerstboom eerst wennen aan zijn familie

Heb je al een kerstboom gekocht? Laat deze dan eerst een nacht in de schuur of in je garage staan. Een kerstboom komt van buiten, en moet daarom wennen aan de warme temperatuur van een huis. Door de kerstboom eerst te laten wennen in een schuur of garage is de stap van buiten naar binnen ietsje kleiner.

Wat extra liefde

Heb je een boom gekocht met kluit – aarde rondom de wortels – dan is het belangrijk om deze water te geven. Geef de boom eerst een goede slok water en de bouw dit daarna de komende dagen af. Een keer per week een flinke slok is meer dan genoeg. Hierbij kun je ook 1 keer in de zoveel tijd ook plantenvoeding geven. Plantenvoeding zorgt ervoor dat de boom langer in conditie blijft, en dus zijn naalden (die dingen die prikken) gaat behouden.

Tijdens de koude winterdagen

Net als alle kamerplanten staat een kerstboom liever dicht bij de kachel. Een verwarming kan zorgen voor uitdroging van de boom en plant. Wat ervoor zorgt dat de naalden loslaten. De kerstboom groeit op in de koude natuur en is dus geen fan van de kachel.

Een slokje water

Wil je de kerstboom extra goed verzorgen? Zet hem dan in een schotel, en schenk hier een laagje water bij. Dit laagje water gaat ervoor zorgen dat hij altijd genoeg water heeft. Hij zal dit laagje water dan ook graag opdrinken. Iedere week als je hem water geeft zal dit laagje weer aangevuld worden, en zal hij gaan genieten van zijn water.

Wil je niet alleen plezier hebben van je kerstboom tijdens de kerst, maar ook daarna? Lees dan de onderstaande tips voor de verzorging van je kerstboom.

Kerstboom met kluit hergebruiken in 4 eenvoudige stappen

Ben je een liefhebber van kerst, en de kerstboom? Een kerstboom kun je het hele jaar goed houden om jouw kerstgevoel te houden. Belangrijk is dat je een boom koopt die met een pot is gekweekt. Heb je een kerstboom in pot gekocht? Bekijk de tips dan.

1. De boom zo kort als mogelijk in huis

De koptekst verteld het al. Ondanks dat de boom een gezellige sfeer geeft, laat deze niet langer binnen staan dan nodig is. Hij groeit het liefst in de natuur en die warmte van het huis doet hem niet goed.

2. Laat de boom niet kapot vriezen

Tijd om je boom te planten in de tuin? Wacht dan even als het buiten aan het vriezen is. Hij komt net van het warme huis, en wordt neergezet in Antarctica. Geen goed idee. Laat de boom voor het planten dan ook weer even wennen in de garage of schuur. Zo kan de boom weer wennen aan de temperatuur van buiten.

3. Kies de juiste plek

Is het tijd om te planten? Zorg ervoor dat je een plaats uitzoekt waar de boom kan groeien. Het kan even duren, maar een boom kan meer dan 10 meter lang worden. Houd hier ook rekening mee!

4. Kerstboom verzorgen

Wil je de boom volgend jaar weer gebruiken? Plant de boom dan met pot in de grond. Laat de pot een beetje boven de grond uitsteken. Geef de boom de eerste keer veel water en blijf hem daarna regelmatig water geven. Wil je de kerstboom niet hergebruiken volgend jaar? Haal dan de pot van de boom af en graaf hem flink in met potgrond. Geef de boom flink water en blijf de kerstboom ook iedere week water geven.

Genoeg over de kerstboom gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!