Winkelwagen

Een struik met een groot aantal heerlijke aalbessen. En de rode aalbes is ook nog eens een erg makkelijke tuinplant. Lees hier hoe jij een eigen bessenstruik kan planten.

Aalbes Jonkheer van Tets

De kenmerken van de rode aalbes

Aalbessen zijn al erg lang bekend. In de supermarkt vinden we ze alleen nauwelijks meer terug. Dat is jammer, want de bessen zijn best smaakvol. De rode aalbes groeit aan een struik die kan uitgroeien tot anderhalve meter. Ze hangen in altijd lekker gezellig in trosjes bij elkaar. De rode aalbes (of de rode bes) heeft groene bladeren en krijgt in april groen/witte bloemen.

De rijptijd van de bessen verschilt per soort, maar dit is eigenlijk altijd aan het begin van de zomer. De Rode aalbes is een zelfbestuivende plant met vrouwelijke en mannelijke bloemen. Dat betekent dat u met één plant aan de slag kan. U kunt de struiken ieder jaar snoeien en zelfs leiden om zo de hoogte en vorm ervan te bepalen.

Als het kan, moet deze tuinplant in de volle zon worden geplant; of anders een groot gdeelte van de dag. De zon zorgt ervoor dat de vruchten kunnen afrijpen en een hoger suikergehalte krijgen. De bessen zijn direct eetbaar, maar kunnen ook verwerkt worden tot jam of gelei. U kunt ook eventueel wat extra suiker toevoegen. De smaak van de rode aalbes is zoetzuur. In onze winkel vindt u de rode aalbes (ribes rubrum) “Jonkheer van Tets”, die al vroeg bloeit en daarom ook al vroeg oogstrijp is; vanaf eind juni. Daarnaast vindt u ook de ‘Rovada’. Dit ras rijpt iets later, meestal rond half tot eind juli. In ons assortiment vindt u ook witte en zwarte bessen.

Hoe plant je de rode aalbes?

De grond waarin u de rode bes plant, moet goed gedraineerd zijn; als er na hevige regen plassen blijven staan, is de grond te nat. Vaak komt dit door de verstoring van vaste lagen dieper in de grond. Daarom wordt aanbevolen om de grond goed los te maken voor het planten; diepere lagen. Zorg voor voedzame grond; planten moeten namelijk goed kunnen functioneren in uw tuin. Meng hiervoor de plantgrond of turf door de grond.

Deze tuinplant wordt door ons standaard geleverd in een pot. Maak een plantgat dat iets groter is dan de pot, zodat aanplantaarde, voor een snellere aangroei, kan worden toegevoegd. Als u gaat planten moet het plantgat ongeveer even diep zijn als de pot hoog is. Ons advies is één plant per vierkante meter. Anders komen ze in de verdrukking te staan.

Verwijder de pot van de plant; knijp eventueel een paar aan de zijkant van de pot; keer de plant om en klop een paar keer op de bodem van de pot. Als de plant te vast zit kunt u de wortels bij de bodem verwijderen. Plaats de tuinplant in het plantgat; schep er aarde bij en druk dit stevig aan rondom de plant. De beste planttijd is tussen oktober en maart; planten is echter het hele jaar mogelijk; geef in het begin wel regelmatig water bij droog weer.

Hoe moet u rode aalbes snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Het eerste jaar na aanplant heeft de rode bes meestal nodig om aan te groeien en is er weinig snoei nodig. Daarna is onderhoud wel belangrijk. Oudere takken dragen in de regel minder vruchten. Knip oude en zwakke stengels daarom zo laag mogelijk terug. De beste snoeiperiode is na de oogst in juli/augustus.

De rode bes draagt vrucht aan de basis van éénjarige scheuten. Laat ongeveer 8 tot tien sterke jonge stengels staan die samen een mooie vorm aan de struik geven. Zo kan de zon goed tot alle vruchten doordringen: veel zon zorgt voor meer smaak. Strooi rondom de aalbes in de winter wat extra compost zodat de grond goed voedzaam blijft.

Genoeg over de rode aalbes gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!