De tulp is door de jaren heen een symbool van Nederland geworden. Maar oorspronkelijk komen tulpen niet uit Nederland, maar uit Turkije. Tulipa is de Latijnse naam van de tulp. Dit is afgeleid van het woord tulipan, dat tulband betekent. De vorm van de tulpen werd vroeger namelijk met die van een tulband vergeleken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten tulpen. Veel soorten zal je misschien niet eens kennen. Wij helpen je de tulp nog beter te leren kennen.

De tulp

Tulpen zijn voorjaarsbloeiende bloembollen, wat betekent dat je deze plant in het najaar om in het voorjaar te kunnen genieten van zijn kleuren. De bol van de tulp heeft een uiachtige vorm. In deze bol slaat de tulp zijn voedsel op om van te kunnen groeien. Knollen, zoals bijvoorbeeld de Dahlia, slaan daarentegen het voedsel op in de wortels. Doordat de tulp zijn eigen voedsel opslaat, heeft hij na het planten of tijdens de bloei geen extra voeding in de vorm van meststoffen nodig. In de bol zit genoeg voeding voor 1 bloeiperiode. Daarom vallen tulpenbollen onder de éénjarige bloembollen. Elk najaar plant je dus nieuwe tulpenbollen voor het volgende voorjaar. Na het voorjaar haal je de oude bol uit de grond. Het kan zijn dat je nieuwe bolletje ziet groeien bij de moederbol. Alleen de grote baby bollen hebben een kleine kans om uit te komen. Combineer deze met nieuw aangeschafte bollen voor gegarandeerd succes.

Tulpen soorten

Vele tulpenliefhebbers kennen voornamelijk de enkele tulp, die vaak terug te vinden is in boeketten. De echte plantenouders weten dat er nog veel meer prachtige tulpen soorten zijn. De meeste vind je natuurlijk in ons uitgebreide assortiment.

De volgende soorten fleuren jouw tuin helemaal op in het voorjaar:

Darwin tulp

De Darwin tulp is de eerste in Nederland gekweekte tulp. Deze tulpen staan bekend om hun bekervormige bloemen in stralende kleuren als geel, oranje, rood en roze. Ook dubbel kleurige Darwin tulpen zijn vaak op de bollenvelden te vinden. De tulp bloeit tussen april en mei, en wordt zo’n 70 cm hoog.

Combineren

Veel tulpensoorten zijn goed te combineren met elkaar of met andere bloembollen soorten. Houd rekening met de volgende zaken bij het combineren van bloembollen:

  1. Het is natuurlijk mooi als kleuren goed matchen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en daarbij passende kleuren.
  2. Maak voor het aanschaffen van bloembollen een keuze hoe lang jij wil genieten en of je bollen te gelijk of na elkaar wil laten bloeien. Combineer voor een langdurige tulpen feest bijvoorbeeld een vroegbloeiende dubbele tulp met een laatbloeiende dubbele tulp. Wil je meerdere soorten tegelijkertijd in bloei? Combineer bijvoorbeeld gefranjerde tulpen met leliebloemige tulpen.
  3. Niet alle bloembollen zijn geschikt om dicht op elkaar te groeien. Ze kunnen elkaar stuk maken tijdens de groei of zitten de ontwikkeling dwars. Bekijk altijd voor het planten de plantafstand op het label. Daarnaast is de plantafstand ook belangrijk voor de keuze om bollen in pot of de volle grond te planten.