Winkelwagen

Alles over luchtvochtigheid!


Iedereen weet dat een plant water nodig heeft om te kunnen overleven, maar hoe komt het dan dat zijn bladeren bruin worden terwijl je hem op het juiste moment genoeg water geeft?

Luchtvochtigheid zorgt voor bruine bladeren!

Luchtvochtigheid? Luchtvochtigheid is simpel gezegd de hoeveelheid vocht in de lucht, best makkelijk te onthouden toch. De lucht kan steeds minder vocht vasthouden als het buiten kouder wordt. Dit is dan ook de grote reden waarom we in de winter allemaal druk aan het smeren zijn voor onze droge lippen en last hebben van droge ogen. Daarnaast zetten we de verwarming thuis ook een heel stuk hoger waardoor het thuis wel warmer wordt maar de luchtvochtigheid niet toeneemt en het daardoor steeds droger en droger wordt.

Herfst en luchtvochtigheid

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk voor planten?

Planten nemen kooldioxide (CO2) als voeding op via hun bladeren omdat dat nodig is voor fotosynthese. Wanneer een plant dit gas opneemt via de poriën in het blad zal er vocht uit het blad ontsnappen. Er verdampt dus vocht uit de plant! Bladeren verliezen makkelijker vocht aan lucht waar weinig vocht in zit dan lucht waar al veel vocht in zit. Als de luchtvochtigheid in de kamer laag is en de verwarming staat te loeien, dan verdampt een plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren.

Als je plant veel te veel vocht (luchtvochtigheid) via het blad aan het verliezen is kan zij bruine randen en krullende bladeren krijgen. Zij gaat er bovendien slapjes en ongelukkig uit zien. Een tropische plant houdt van een luchtvochtigheid tussen de 50 en 70 procent, terwijl een gemiddeld huis maar een luchtvochtigheid heeft tussen de 20 en 30 procent! Een flink verschil dus.

Red je plant

Gelukkig is er hoop en kunnen we onze groene vrienden nog redden van de ondergang! Het zal jouw groene vriend al veel goeds doen als je hem regelmatig besproeit met wat lekker water. Dit kun je doen met een plantenspuit, maar het is veel leuker om hem tijdens het douchen even bij je in de badkamer te zetten (Niet samen onder de douche gaan he!). Je kan ook een luchtbevochtiger aan de radiator plakken! Dit zijn bakjes die speciaal gemaakt zijn om aan de radiator te hangen en kunt vullen met water, zodat het water verdampt en de lucht bevochtigd. Als goedkoop idee kun je natuurlijk ook schaaltjes met water op de verwarming zetten voor hetzelfde effect.

Er zijn ook luchtbevochtigers te koop die wat groter zijn, jouw hele kamer bevochtigen en ervoor zorgen dat bacteriën uit de lucht worden verwijderd! Dit apparaat bevochtigt gedurende de dag de lucht door waterdamp te verspreiden en daar zal jouw groene plantenkind heel blij mee zijn!

Zo. Nu weet jij precies wat de luchtvochtigheid in jouw kamer voor invloed heeft op jouw groene amigo! Hieronder hebben we alle need-to-knows nog even voor je op een rijtje gezet.

Samenvatting

  • In de winter is de luchtvochtigheid lager
  • Met een lage luchtvochtigheid verdampt de plant meer water dan normaal
  • Meer water geven helpt niet, de wortels kunnen dat niet aan
  • Geef liever kleine beetjes water dan in 1x een flinke plens.
  • Wacht niet te lang met sproeien, dit kan verder geen kwaad
  • Besproei om de paar dagen de plant met water
  • Schaf een luchtbevochtiger aan (radiator of elektrisch)

Genoeg over luchtvochtigheid gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!