Winkelwagen

Alles over de lepelplant

Ben je gek op mooie, grote bloeiende planten? Lees hier dan alles over de vrolijke Lepelplant. De Lepelplant heet officieel de Spathiphyllum, maar wordt meestal Lepelplant genoemd. De witte bloemen lijken namelijk op lepels. Plantena heeft meerdere lepelplanten.

Herkomst Lepelplant/ Spathiphyllum
De Lepelplat komt uit de tropische regenwouden van Venezuela en Colombia. Daar groeit de Lepelplant aan de waterkant op schaduwrijke plekken. Daarom is deze stijlvolle plant gewend aan warmere temperaturen en hoge luchtvochtigheid. In 1870 is de Lepelplant in Europa bekend geworden en uitgegroeid tot een van de populairste kamerplanten van Nederland! En dat is niet voor niets. De plant is niet alleen een prachtstuk in huis maar staat ook bekend om krachtige luchtzuiverende kwaliteiten.

Standplaats Lepelplant/ Spathiphyllum
De Lepelplant is dus gewend aan een halfschaduwrijke omgeving. Geef de Lepelplant thuis dan ook een plek met halfschaduw. Dit is een paar meter van het raam vandaan. Zo krijgt de plant niet direct zonlicht, maar wel genoeg licht. Bij te weinig licht blijven de bloemen namelijk groen en worden de bladeren geel. Zonde natuurlijk.

Verzorging Lepelplant/ Spathiphyllum
De Lepelplant is een sterke plant die rijk bloeit en is eenvoudig te verzorgen. De grond kan je het beste vanaf de lente tot de herfst een beetje vochtig houden. Vergeet je dit een keer? Geen nood. Met een scheutje water staat deze krachtpatser er na een uur er weer fris en fruitig bij. In de winter heeft de Lepelplant wat minder water nodig en geef je pas als de potgrond droog is. Daarnaast is het goed om de Lepelplant regelmatig te besproeien. Niet alleen handig tegen ongedierte, maar jouw Lepelplant waant zich zo ook weer even in tropische sferen.

Witte bloemen
De Lepelplant is er in vele soorten en maten, maar een ding hebben ze gemeen. De Lepelplant heeft een onmiskenbaar uiterlijk met zijn lange donkere bladeren en witte, zwierige bloemen. Wij noemen het witte bloemen, maar wist je dat het eigenlijk geen bloemen zijn? Het zijn witte schutbladeren, met op de kolf piepkleine bloementjes.

Grote groene bladeren
De lange sierlijke bladeren zijn prachtig groen, maar soms kom je een bruin blad tegen. Dit is een onderdeel van het proces, de Lepelplant verjongt zich namelijk continu. Zijn de bladeren geel? Dan vangt jouw Lepelplant te veel zonlicht en kan je hem beter een plekje verder van het raam vandaan geven. En zie je bruine vlekjes op het blad? Dan heeft hij een beetje voeding nodig.

Luchtzuiverende kamerplant
In ruil voor een goede verzorging, zorgt de Lepelplant ook goed voor jou. De Lepelplant staat namelijk bekend als een van de bekendste luchtzuiverende planten die we kennen in Nederland. De meeste soorten Lepelplanten filteren de meest voorkomende vervuilende deeltjes in huis uit de lucht. Dit doen ze met behulp van kleine openingen in de bladeren.
Deze kleine openingen, bladmondjes, filteren giftige stoffen. Denk aan stoffen als formaldehyde, benzeen en aceton. Dit zijn stoffen die onder andere vrijkomen uit schoonmaakmiddelen, meubels, verf en tapijt.


Nog wat weetjes over de lepelplant

  • Bij een goede verzorging, kan de Lepelplant meerdere keren per jaar bloeien
  • In het Engels wordt de Lepelplant ‘Peace Lily’ genoemd omdat hij symbool staat voor vrede. De witte bloem staat voor de witte vlag en die wordt internationaal gezien als een signaal van een wapenstilstand.
  • De naam Spathiphyllum is niet zomaar bedacht. Spath verwijst in het Grieks naar lepel en Phyl naar bladeren
  • Heb je een hond, kat of konijn? Pas dan goed op dat ze niet aan jouw Lepelplant knagen. Hij is namelijk giftig voor huisdieren.
  • Het schijnt dat de Lepelplant/ Spathiphyllum wel 30 jaar kan worden. Wij hebben dit alleen nog niet getest.

Genoeg over lepelplanten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!