Winkelwagen

5 tips hoe jouw planten de hitte overleven

We hebben allemaal al wel het weerbericht gezien; het wordt echt warm de komende dagen. Daar hebben wij last van, maar onze groene vrienden net zo goed. Om ervoor te zorgen dat het niet allemaal kasplantjes zijn na deze week geven we hieronder 5 tips waarmee jouw planten het hoofd koel houden.

1. Vermijd direct zonlicht

De zon is momenteel enorm fel en kan veel kamerplanten gemakkelijk verbranden als ze direct voor het raam staan. Zet de planten dus tijdelijk op een schaduwrijker plekje zodat ze het minder warm hebben. Voor de slimmeriken: insmeren heeft geen nut.

2. Geef in de ochtend of avond water

Als het even mogelijk is geef dan vroeg in de ochtend of later op de avond water. Het is dan minder warm waardoor het water niet zo snel verdampt en de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen.

Je kunt er tijdens deze warme dagen vanuit gaan dat je plant wel 2x zoveel water als normaal nodig gaat hebben. Houd hierbij rekening met welke soort plant je hebt en schat aan de hand van de potgrond hoeveel water je amigo nodig heeft. Wil je de exacte hoeveelheid weten?

3. Keep it koud

Met het gevaar om open deuren in te trappen: probeer het zo koel mogelijk te houden in huis. Gordijnen dicht overdag en ramen open in de nacht zorgt ervoor dat de temperaturen enigszins gelijk blijven gedurende de dag en nacht. Voor planten is dit belangrijk omdat ze slecht tegen plotselinge temperatuurstijgingen kunnen. Let op met airco’sJa ze maken je huis of kantoor een stuk koeler, maar zorgen ook voor een plotselinge golf van koude, droge lucht. Planten kunnen hier slecht tegen, probeer in ieder geval de planten niet direct in de luchtstroom van de airco te zetten. Waaiers zijn geen probleem.

4. Sproeien

Wanneer er meer vocht in de lucht zit is de lucht ook koeler. Koelere lucht is beter, ook voor jouw groene amigo’s, dus probeer elke dag de lucht rondom de planten te besproeien met water. Of zet een bak met water naast jouw planten zodat er continue vocht de lucht in verdampt.

5. Plantenvoeding

De nieuwe bladeren vliegen je links en rechts om de oren en stengels schieten één voor één de grond uit. In de zomer maken jouw amigo’s dankbaar gebruik van die extra zonuren en zitten ze midden in hun groeispurt. Daarom is het slim om je planten te voorzien van genoeg energie en ze een handje te helpen met wat plantenvoeding. 

Genoeg over Planten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Wist je dat Plantenaofficial.com tegelijk lanceert met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!