Winkelwagen

4 luchtzuiverende planten voor in huis

Met luchtzuiverende planten in huis zul je merken dat je huis er ten eerste goed uit ziet maar ook dat je schonere lucht in je huis krijgt. Dit zorgt er weer voor dat je je fijner voelt.

Wil je luchtzuiverende planten in huis? koop ze bij plantena.nl

Sinds 1989 is NASA gestart met een onderzoek naar de meest luchtzuiverende kamerplanten. Dit is voor astronauten en voor toekomstige ruimtemissies natuurlijk heel handig om te weten. Maar dit is ook handig om te weten voor de mensen op aarde 🌍. 98% van de Europeanen die in de stad wonen worden namelijk blootgesteld aan luchtvervuiling op een schadelijk niveau volgens de WHO richtlijnen (European Environment Agency, 2019). Door deze planten in jouw woonkamer of slaapkamer te plaatsen, weet je zeker dat de lucht in jouw huis op een natuurlijke manier wordt gezuiverd. Planten zijn dus niet alleen mooi om naar te kijken, ze kunnen ook nog eens gezond voor je zijn!

De schadelijke stoffen waar NASA onderzoek naar heeft gedaan zijn benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammoniak (Wolverton, Johnson en Bounds, 1989). Nu zeggen de meeste van deze stoffen je waarschijnlijk niet zoveel, maar wij kunnen je wel vertellen dat deze stoffen niet gezond voor je zijn. Wij geven hieronder een korte omschrijving van de stoffen.

Benzeen: is verantwoordelijk voor de geur van benzine.

Formaldehyde: komt op een natuurlijke manier voor in de atmosfeer, maar komt ook vrij bij verbranding van methaan gas en bijvoorbeeld bij uitlaatgassen van auto’s. 

Trichloorethyleen: wordt vooral gebruikt als oplosmiddel en wordt op grote schaal geproduceerd in de industrie wereld. 

Xyleen: komt voor in aardolie en wordt ook voornamelijk geproduceerd als oplosmiddel. 

Tolueen: komt ook op een natuurlijke manier voor in aardolie en wordt geproduceerd als verfverdunner. 

Ammoniak: komt veel voor in de natuur en wordt voornamelijk geproduceerd door levende organismen (vooral in de oceaan). Hoewel deze stof veel voorkomt in de natuur, is deze wel zeer schadelijk voor de mens. 

Wat al deze stoffen gemeen hebben is dat ze voorkomen in onze lucht, en dat deze schadelijk zijn voor de mens. Het is dus goed om hier actie in te ondernemen en voor jezelf luchtzuiverende planten aan te schaffen. Ook al kan je luchtvervuiling hiermee niet volledig voorkomen, hebben deze planten wel degelijk een positief effect op de luchtkwaliteit.

Gelukkig hebben wij bij Plantena een aantal van deze luchtzuiverende planten in huis. Sommige van deze planten zijn giftig, dus let op met kinderen en huisdieren. Hieronder een lijst van de planten en tips voor hoe je deze het beste kunt verzorgen. Voor alle planten in onze webshop geldt:

📦 Gratis verzending.

🏠 Binnen 3 werkdagen in huis.

Update: geniet tot het einde van deze maand van 10% korting op ons gehele assortiment! Gebruik hiervoor kortingscode: JULI2020.

Voor zuivering van de stoffen: benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen

↕ Hoogte (incl. pot): 45 cm

Ø Potmaat: 11 cm

Verzorgingstips: Zet de planten niet op een plek waar ze vol in de zon staan. Een Dracaena heeft niet veel licht nodig. Ook water heeft de plant niet veel nodig. Geef water op het moment dat de grond droog is geworden. Wees heel zuinig met voeding: iets minder dan op een flesje plantenvoeding staat. In de herfst en winter is de plant in rust: geef dan geen voeding! De Dracaena zuivert de lucht, maar is zelf een beetje giftig voor kinderen en huisdieren. De onderste bladeren zullen na een tijdje verkleuren. Deze kun je zonder problemen van de plant naar beneden aftrekken.

Voor zuivering van de stoffen: benzeen en formaldehyde.

↕ Hoogte (incl. pot): 25 cm

Ø Potmaat: 12 cm

Verzorgingstips: De Aloë is een vetplant uit de woestijn: overslaan met water geven zal hem niet veel doen. Laat de kluit gerust opdrogen voor het opnieuw water geven. De plant mag in de volle zon. Hij groeit langzaam, maar geef hem na een jaar of twee à drie een grotere pot.

Voor zuivering van de stoffen: formaldehyde, xyleen en tolueen.

↕ Hoogte (incl. pot): 30 cm

Ø Potmaat: 12 cm

Verzorgingstips: De ficus mag op een lichte of op een half-lichte plek staan. Zet hem niet direct in de zon tijdens de hete zomermaanden. Wanneer u eenmaal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de plant daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de Ficus teveel naar één richting dan kunt u hem natuurlijk draaien, liefst met kleine beetjes tegelijk. Deze plant is giftig voor mensen en huisdieren. Laat de kluit niet uitdrogen, want de ficus houdt van veel water. Geef de plant gemiddeld twee keer per week water op kamertemperatuur, ‘s winters minder dan ‘s zomers.

Voor zuivering van de stoffen: benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen en ammoniak.

↕ Hoogte (incl. pot): 70 cm

Ø Potmaat: 17 cm

Verzorgingstips: Deze plant komt van oorsprong uit het Amazonegebied en dus gewend aan kamertemperaturen van minimaal 14 graden celsius. Spathiphyllum heeft veel water nodig. De grond mag altijd iets nat blijven. Sproei regelmatig, om te voorkomen dat blad bruin wordt. Geef de Spathiphyllum eens in de maand wat voeding. De bloem hoort wit te zijn. Wordt de bloem groen, snij deze dan zo laag mogelijk af. Snijd bladeren die iets bruin worden ook af. Zo kan de plant energie stoppen in nieuwe bloemen en fris blad. Groeit de Spathiphyllum de pot uit? Verpotten kan het beste in het voorjaar. Plaats de Spathiphyllum liefst in potgrond met kokosvezel. Zet de Spathiphyllum op een plek met gematigd licht. Een badkamer is ideaal voor Spathiphyllum: minder licht en veel vocht!

Genoeg over luchtzuiverende planten gelezen?

Lees dan onze andere blogs, of verzorgingstips, of begin met winkelen.

Plantenaofficial.com lanceert tegelijk met plantena.nl, zo zijn wij beschikbaar in heel Europa!